La ceas aniversar-program

Casa de Cultură a Studenților din București se află la ceas aniversar în acest an: 80 de ani de existență și activitate continuă păstrând aceeași menire: de  a contribui la educația non formală a tinerilor.

Perioada studenției este, poate, cea mai ferventă perioadă din viața unui tânăr: perioada în care se desăvârșește pentru profesie, perioada în care se maturizează, perioada în care leagă prietenii care îi vor rămâne toată viața. Iar Casa de Cultură a Studenților din București este acel loc unic în București, deschis tuturor studenților bucureșteni.

Construită din iniţiativa domnului Stelian Popescu –gazetar de marcă al perioadei interbelice și preşedintele societăţii anonime „Universul” de antrepriza ing. Emil Prager sub controlul prof. arh. Petre Antonescu, clădirea a fost inaugurată pe 18 noiembrie 1937. Generaţiilor trecutelor decenii le este cunoscută sub denumirea de Casa de Cultură a Studenţilor București “Grigore Preoteasa” nume ce l-a purtat din 1957 până in 1982.

În anul 1956 prin hotărâre a Consiliului de Miniștri devine “Casa de Cultură Studențească din Centrul Universitar București” tutelată de Ministerul Invățământului și Științei. În acel an se înființează și casele de cultură studențești din Iași și Cluj Napoca.

A urmat o perioadă plină de activități variate susținute financiar de  conducerea politică a acelor vremuri, s-au realizat dotări de costume, mobilier, aparatură sunet și lumini, instrumente muzicale, mijloace de transport, etc.  Până în anul 1989 Casa de Cultură a Studenților din București a avut un ștat de funcții  corespunzător cu dimensiunea activităților cu personal calificat, suficient și dăruit activităților cultural educative.

La Casa de Cultură a Studenților din București s-au înființat, au avut și unii continuă să aibă activitate: STUD FILM – primul cineclub studențesc din România (din 1957), Ansamblul Folcloric Studențesc “DOINA” – printre primele ansambluri folclorice studențești de amatori din țară(1963), Club de jazz  - cu un pionierat foarte bine definit care a marcat evoluția ulterioară a jazzului românesc (1964), Teatrul Studențesc ”PODUL” –primul teatru din țară care a folosit spațiul de joc en – rond (în mijlocul publicului) (1967), corul de cameră ”PRELUDIU” (1972), grupul coral SONG (1975), Cercul de Speologie ”EMIL RACOVIȚĂ” (1976),Compania de Arta STUDIO 24 (1988), Clubul ecologic UNESCO ProNatura (1990),  Clubul de dans sportiv IMPETUS (1993), grupul coral SOUND (1994), Ansamblul Folcloric DOINIŢA (2008).

Perioada 1975 – 1989 este cea mai productivă perioadă din istoria acestui spațiu iar numele ei este legat de directorul acestei clădiri timp de peste trei decenii, domnul Laurențiu Toma. În toată acea perioadă numărul grupurilor și formațiilor din Casa de Cultură a Studenților din Bucuresti crește progresiv, obținând la fazele pe țară ale “Cântării României” titlul de laureat. Existau în acei ani: Cercul de dezbateri "PROBLEME DE ISTORIA ȘI FILOZOFIA RELIGIILOR", Cercul de dezbateri etice contemporane "ETHOS", Cercul de speologie “EMIL RACOVIȚĂ”, Cineclubul STUD FILM, Cenaclul SF “SOLARIS”, Coruri de camera, Filarmonica pentru studenți, Ansamblu de Estradă, Dans modern, Muzică ușoară formatii ca: MONDIAL, VENUS (trupă exclusiv feminină), CAPITOL, ROȘU ȘI NEGRU, HOLOGRAF, Brigăzi artistice,STUDENT JAZZ CLUB, Grupul Coral SONG, Ansamblul folcloric DOINA Teatrul Studențesc PODUL, Teatrul ALMA, Teatrul ROTUND, Teatrul COTIDIAN, Cercuri practice de fotografie, ceramică, pictură și sculptură, stenografie, radioamatorism, cursuri de muzică clasică, dans, croitorie, cenaclu de creație literară, cursuri de cultură cinematografică (conduse de D.I. Suchianu și apoi de Mircea Dumitrescu). Exista un Student Club la etajul II al clădirii, amenajare și interioare pictor Vasile Craioveanu -spațiu ce va deveni locul multor întâlniri, spectacole, mese rotunde, un punct de referință pentru mișcarea culturală de avangardă.

O istorie a Casei de Cultură a Studenților din București încă nu a fost scrisă. Și ar fi și o misiune dificilă. Fiindcă istoria instituției se împletește și, uneori, se și confundă, din anul 1956, cu istoria Uniunii Asociației Studenților din România (UASR) devenită în 1972 Uniunii Asociației Studenților Comuniști din România (UASCR) - ce a avut sediul în clădire până în anul 1989, și cu istoria personală a fiecăruia care, în anii tinereții sale, a trecut pe aici.

Sunt mii de persoane care au trecut prin Casa de Cultură a Studenților din București  fie ca simpli spectatori, fie ca membri într-o formație, cerc sau club, fie la un curs, fie voluntari în activitățile de organizare pe care le coordona UASCR-ul înainte de anul 1989. Sunt zeci poate sute care și-au schimbat carierele după ce și-au descoperit un talent artistic. Sunt zeci poate sute care aici s-au cunoscut și, ulterior, și-au construit familii. 

Nu ne-am lăudat cu realizările noastre. Pur și simplu am existat cu modestie și profesionalism și am încercat să nu ne pierdem drumul. Mai ales în ultimii 28 de ani. Când ne-a fost din ce în ce mai greu.
Nu mai suntem un trendsetter socio-cultural, așa cum am fost până în anii 90. Dar trupe, formații, cursuri în aproape toate domeniile artei au continuat să existe și să aibă activitate și rezultate cu tinerii chiar dacă toate acestea au fost vitregite de decenii de prefaceri şi convulsii politico-sociale. Casa de Cultură a continuat să fie un spațiu deschis tuturor tinerilor, cu precădere tuturor studenților, având în prezent colaborări permanente cu TOATE cele trei federații studențești și cu alte zeci de asociații studențești, culturale și de tineret, îndeosebi pe segmentul cultural-artistic şi educativ.

În toate formele de manifestări cultural artistice și educative pe care le organizează Casa de Cultură a Studenților din București nu a dărâmat tradiții culturale ci a reușit să fructifice experiența generațiilor trecute adaptându-se vremurilor și transformărilor intervenite în societatea românească după anul 1989.

Pentru că, așa cum scris presa vremii, în luna noiembrie 1937 a fost inaugurată clădirea, momentul va fi celebrat printr-o serie de manifestări cultural-artistice şi educative pe tot parcursul lunii noiembrie, evenimente care îmbină ceea ce este de tradiție cu ceea ce este astăzi, încercând să puncteze paleta largă de activități pe care o derulează în prezent Casa de Cultură  a Studenților București, instituție subordonată Ministerului Tineretului și Sportului.

Sigur că nu putem atinge tot ceea ce s-a întâmplat aici de-a lungul vremii, sigur că vom omite, fără să ne dorim, o paletă de activități care au fost sau care mai sunt dar ”nimeni nu-i perfect!”.

Toate evenimentele vor fi cu intrare liberă în limita locurilor disponibile și absolut la toate sunteți bineveniți. 

Fiecare eveniment va fi detaliat în comunicate distincte care vor fi publicate atât pe site-ul oficial al  Casei de Cultură a Studenților din București cât și pe pagina de FB/CCSBuc.

PROGRAM SPECTACOLE  - CCS București la  80 de ani

 vineri 3 noiembrie 2017, ora 19:00concert de muzică corală contemporană cu Grupul Coral ”Sound” și Corul de Copii Radio dirijori Voicu Popescu și Răzvan Rădos.

sâmbătă 4 noiembrie 2017, ora 21:30 – spectacol al Teatrului Studențesc ”Podul” – ”Blue room/moon/mood” după  "The blue room" de David Hare

 joi 9 noiembrie 2017, ora 19:00Cenaclul de muzică și poezie ”Marin Preda”

 10 – 12 noiembrie 2017, ora 19:30– concerte de muzică veche (”Mica săptămână de muzică veche”), un proiect inițiat de Grupul de Muzică medievală și Tradițională ”Truverii” din Casa de Cultură a Studenților din București

marți 14 noiembrie 2017, ora 18:30- vernisajul expoziţiei şi prezentarea celui de-al 10-lea catalog intitulat  „Dobrogea la răscrucea timpurilor” din cadrul proiectului Romania Student Tour -program naţional de redescoperire şi promovare a valorilor patrimoniului natural şi cultural.

 miercuri 15 noiembrie 2017, ora 19:00 - Open-Mic de impro, stand-up, poezie și dichis  - eveniment cultural de revitalizare a poeziei, fabulei, povestirii, zicătorilor, vorbelor de duh.

 joi 16 noiembrie 2017, ora 19:00 - Spectacol muzical ”Pentru voi, muguri noi, un spectacol-remember al intensei scene muzicale a anilor 1956-2017 reprezentată de Casa de Cultură a Studenților București, "Preoteasa" cum o stiu cei mai mulți, în cei 80 de ani de existență.  

sâmbătă 18 noiembrie 2017, ora 19:30 - Muzică live “Soft & Hard” -  un spectacol susținut de un grup de tineri artiști a căror colaborare a început de la pasiunea comună pentru muzică.

luni 20 noiembrie 2017, ora 18:00retrospectivă de muzică folk, rock, jazz, pop concepută de Doru Ionescu- realizator TVR, un show multimedia, o seară aniversară dedicată artei care constituit dintotdeauna primul și cel mai simplu și eficace cârlig în educația culturală a tinerilor – muzica pop-rock, folk și jazz. Foarte multe fotografii de epocă în legătură directă cu activitățile muzicale din CCS București sunt din arhiva Cineclubului StudFilm coordonat de Emilian Urse, cineclub care a împlinit în acest an 60 de ani de la înființare.

 miercuri 22 noiembrie 2017, ora 19:00concert de muzică canto și chitară cu elevii cursului din Casa de Cultură a Studenților din București.

 joi 23 noiembrie 2017, ora 19:30– spectacol de folclor ”Hai la hora românească!” cu unul dintre primele ansambluri folclorice de amatori din țară, ansamblul folcloric ”Doina”, înființat în anul 1963 la CCS București.

24-26 noiembrie 2017 - Festivalul Naţional Studenţesc de Teatru al Absurdului “Eugène Ionesco” - la care vor participa trupe de teatru studențesc care activează în casele de cultură ale studenților
motto: „.....în Acest mileniu plin de absurZi...noi suntem cei dintâi!”

Un eveniment susținut de Ministerul Tineretului și Sportului, căruia îî mulțumim.