Lumea lui Ionesco

Anul acesta, Festivalul Naţional Studenţesc de Teatru al Absurdului “Eugène Ionesco” se va derula în perioada 24-25 noiembrie 2017 sub semnul aniversar al celor 80 de ani pe care Casa de Cultură a Studenților din București îi împlinește. Sunt invitate și vor susține spectacole trupe de teatru studențești afiliate caselor de cultură ale studenților din țară și universităților. Spectacolele sunt programate succesiv pentru a permite participanților să-și cunoască munca. Festivalul (iniţiat în anul 1994, anul decesului lui Eugène Ionesco, de Teatrul Studențesc ”Podul” și Compania de Artă ”Studio 24” - ambele formaţii reprezentative ale Casei de Cultură a Studenţilor Bucureşti) confirmă continuitatea fenomenului artistic studenţesc în casele de cultură ale studenţilor: mişcare artistică de amatori dar nu abordată cu amatorism care, de decenii, influenţează lumea teatrului profesionist.

Colaborarea, încă de la primele ediții, cu Societatea Culturală Eugen Ionescu din Slatina care promovează opera scriitorului şi dramaturgului Eugène Ionesco, a antrenat atât publicul cât și participanții într-un program menit să dezvolte o stare de emulație creatoare și de participare efectivă a tinerei generații la evenimente culturale de impact.

Accesul este liber în limita locurilor disponibile ale sălilor.
Vă invităm, aşadar, să păşiţi alături de noi în “Lumea lui Ionesco”!

Program spectacole in festivalul de teatru la Casa de Cultură a Studenților București

Urmăriţi pagina web www.ccs.ro și fiți curent cu noutăţile pe paginile de facebook: https://www.facebook.com/CCSBuc/ și https://www.facebook.com/ccsbucuresti/

Proiect realizat cu sprijinul Ministerului Tineretului şi Sportului
Organizator: Casa de Cultură a Studenţilor din Bucureşti
Partener: Asociaţia Teatrul Podul,
Sprijin: Universitatea Politehnică București, SCAT Concret, Societatea Culturală „Eugen Ionescu” Slatina, Asociaţia Culturală Flower Power
Parteneri media: gratuitor.ro, bucharestculturalevents.com, umblat.ro.

TEATRUL STUDENȚESC PODUL

www.tspodul.ro

Teatrul Studențesc “Podul” s-a înființat în Casa de Cultură a Studenților București în anul 1967 la inițiativa studenților la IATC (pe atunci): Magda Bordeianu și  Grigore Popa, primul spectacol având loc pe 10 ianuarie 1968. 
A fost primul teatru din țară care a renunțat la scena italiană, admițând ca spațiu de joc orice fel de incintă, stabilind în felul acesta un mai viu dialog actor-spectator.
Regizorul și mentorul trupei a fost timp de peste patru decenii (din anul 1970)  regizorul Cătălin Naum, cel care a îndrumat spre profesionism  mulți tineri pasionați de teatru, care au devenit  actori de renume.

Teatrul studenţesc este cu totul altceva decât fenomenul teatral propriu zis. Aici, la noi, în Pod, studenţii vin să se descopere pe sine şi să se formeze, pentru a exista în lumea teatrului de mâine, în viitorul existenţei lor. 

Fenomenul teatrului studenţesc este viu, schimbător, ca însăşi existenţa celor care îl fac. Nu încape semnul “egal” între teatrul studenţesc şi teatrul profesionist. Sunt diferite pentru că finalităţile celor două acţiuni sunt la poluri opuse. Marele teatru înrămează munca actorilor, regizorilor, tot aparatul teatral într-un spectacol. Teatrul studenţesc există într-un laborator de cercetare şi rezultatul nu este altceva decât un exerciţiu.”(Cătălin Naum, 1939-2013)

 

 CASA DE CULTURĂ A STUDENȚILOR BUCUREȘTI

www.ccs.ro

                Casa de Cultură a Studenților din București se află la ceas aniversar în acest an: 80 de ani de existență și activitate continuă păstrând aceeași menire: de  a contribui la educația non formală a tinerilor, îndeosebi a studenților.

                Perioada studenției este, poate, cea mai ferventă perioadă din viața unui tânăr: perioada când se desăvârșește pentru profesie, perioada în care se maturizează, perioada în care leagă prietenii care îî vor rămâne toată viața. Iar Casa de Cultură a Studenților din București este acel loc unic în București, deschis pentru toți studenții bucureșteni.

                O istorie a Casei de Cultură a Studenților din București încă nu a fost scrisă. Și ar fi și o misiune dificilă. Fiindcă istoria instituției se împletește și, uneori, se și confundă, din anul 1956, cu istoria Uniunii Asociației Studenților din România (UASR) devenită în 1972 Uniunii Asociației Studenților Comuniști din România (UASCR) – care a avut sediul în clădire până în anul 1989 - dar și cu istoria personală a fiecăruia care, în anii tinereții sale, a trecut pe aici.

                Sunt zeci dacă nu sute de mii de persoane care au trecut prin Casa de Cultură a Studenților din București  fie ca simpli spectatori, fie ca membri într-o formație, cerc sau club, fie la un curs, fie voluntari în activitățile de organizare pe care le coordona UASCR-ul. Sunt zeci sau poate sute care și-au schimbat carierele după ce și-au descoperit un talent artistic. Sunt zeci poate sute care aici s-au cunoscut și, ulterior, și-au construit familii. 

                Nu mai suntem un trendsetter socio-cultural, așa cum am fost până în anii 90. Dar cursuri, trupe, formații, cluburi au continuat să existe și să aibă activitate și rezultate cu tinerii chiar dacă toate acestea sunt vitregite de decenii de prefaceri şi convulsii politico-sociale. Casa de Cultură a continuat să fie un laborator, un spațiu deschis tuturor tinerilor, cu precădere tuturor studenților, având în prezent colaborari permanente cu asociațiile studențești îndeosebi pe segmentul cultural-artistic şi educativ.

                În toate formele de manifestări cultural artistice și educative pe care le organizează, Casa de Cultură a Studenților din București, instituție subordonată în prezent Ministerului Tineretului și Sportului,  nu a dărâmat tradiții culturale ci a reușit să fructifice experiența generațiilor trecute, adaptându-se vremurilor și transformărilor intervenite în societatea românească după anul 1989.