Stelian Popescu-145 ani de la naștere

Vă invităm la un colocviu deschis, marți, 19 februarie 2019, ora 18.30. Vom încerca să oferim, grație prezentărilor și discuțiilor, un cadru de reflecție și de dezbatere a următoarelor subiecte:

  • Stelian Popescu – fondatorul primei case de cultură dedicată în exclusivitate studenților
  • Conceptul de cultură studențească
  • Casa de Cultură a Studenților București – instituție de cultură etalon
  • Mișcarea studențească și casele de cultură ale studenților - adevărate bastioane de rezistență culturală în perioada comunistă
  • Casele de cultură ale studenților - unități de cultură

 Stelian Popescu a fost un jurist, om politic si ziarist român. A condus ziarul Universul între anii 1915-1945, transformându-l într-unul dintre cele mai citite ziare din perioada interbelică. Fiind un ziarist de dreapta, a imprimat această conduită și ziarului, ceea ce i-a atras numeroase adversități, mai ales din partea ziarelor social-democrate sau socialiste, de tipul ziarului Adevărul. A criticat guvernările din epocă, a intrat în conflict cu regele Carol al II-lea al României, iar la începutul anilor ‘40 l-a susținut necondiționat pe mareșalul Ion Antonescu.

Din inițiativa sa, între 1926 și 1930 a fost construit Palatul Universul, sediul redacției și tipografiei ziarului Universul. 

Casa de Cultură a Studenților din București, de pe Calea Plevnei, a fost ridicată prin subscripție publică de Stelian Popescu, în ziua de 18 noiembrie 1937, cu destinația pe care o are și în prezent. (sursa: wikipedia)